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Approv~

RECOMMENDATIONS

Date

1) In responding to requests for public records, authorize City Council appointees or
their designees to waive fees for (1) copying charges up to $50; and (2) programming
and computer services costs to produce electronic records np to two hours of time or
$200, whichever is greater.

2) Maize this policy retroactive to November 10, 2011,

BACKGROUND

Under City Council Resolution No. 75091, Section 6.2.4(C), which approves certain Sunshine
Reform Task Force recommendations, only the Rules and Open Govermn.ent Committee
(ROGC) has the authority to waive fees for photocopying or computer programming, as pat’! of
an appeal made to the ROGC.

At its September 28, 2011, meeting, the ROGC directed staff to analyze and make
recommendations regarding the possible waiver of punic records fees when the fees in question
are less than a certain amount.

ANALYSIS

The California Public Records Act (CPI~k) limits the circumstances in which a public agency
can charge a requestor of public records. The City is specifically allowed to charge requestors
for: (1) the direct cost of providing copies of records to requestors; and, (2) the cost of
programming and computer selwices necessary to produce copies of electronic records.
Currently, the City chat’ges $.22 per page for copying. This fee reflects tee costs for staff time,
photocopy supplies, and photocopy equipment maintenance. When the City is asked to produce
an electronic record that requires data compilation, extraction, or programming services, the City
calculates the cost based on the staff time necessary to ensure that an accurate record that is
responsive to the request is produced. Because the two different circmnstances under which the.
City is permitted to charge for producing a record are qualitatively different, the Administration
recommends that different tlu’esholds be established for each,
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In the case of copying charges, the. Administration recommends establishing.a threshold of $50
as the maximum amount an appointee could waive. The current schedule of fees .and charges
sets the fee for duplication at $ .22 per page. With a fee waiver of $50, a requestor would
receive 227 pages of documents. This is a far greater number of pages than is typically
requested, but would still allow for recovery of costs for unusually voluminous requests. It
should be noted that the staff time necessary to respond to such requests includes not only time
for the actual copying or scalming, but also for removing staples,, binders and other fasteners,
flattening, unfolding, and rebinding unfastened documents. As a result, copying requests can be
much more time intensive than one might think.

Production of electronic records that require data compilation, extraction, or programming
services usually necessitates the skill of employees who m’e generally more highly paid, Because
the hourly cost of those employees may differ significantly depending on the specifics of the
request and the employees involved, the Administration recommends both a higher dollar
threshold, but also a limit on the number of staff hours that can be waived. The recommendation
is that the waiver amount be set at $200 or two hours of staff time, whichever is greater. Under
this approach, an appointee could waive the fee for a t~equest that required two hours of a
$75/hour employee. However, if the employee’s hourly rate was over $100/hour, the waiver
would be limited to two hours of time.

Criteria - Consistent with direction fi’om the Rules Committee, with these changes appointees or
their designees would be permitted, but not obligated, to waive fees that fell within either of the
two ~hresholds. To address any concerns about the selective granting of waivers, staff also
r~comrnends that the City Council establish a standard to govern when a fee waiver might be
granted. The proposed standard, which is based on a standard established in the federal Freedom
of Information Act, would establish that a fee waiver could only be made "...upon a
determination that disclosure of the information is in the public interest because it is likely to
contribute significantly to public understanding of the operations or activities of the government
and is not primarily in the commercial interest of the requester."

Retroactive Implementation - As this memorandum is being written, the City has received a
PRA request from a new organization that will require programming and computer setwices that
staff estimates would incur a $50 charge. As it was the clear intention of the Rules & Open
Government Committee that a waiver be allowed without requiring consideration by the
Committee, the Administration intends to waive the fee. As a result, as part of this action, the
Administration recommends making this program retroactive to November 10, 2011.
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COORDINATION

This recommendation has been Coordinated with the Office of the City Attorney,

Tom Manheim
Director of Communications

Far questions please contact Tom Norris, Public Records .Manager, at (408) 535- 8120,




