MEMORANDUM

To:  Election Commissioners
From: Tony Ventura, Election Commissioner
Re:  Proposed Amendment to San Jose Municipal Code

Date: September 5, 2007

L ISSUE

Should the City of San Jose require that any amount of time spent by an employee at the
direction of an employer be considered a “contribution” subject to the City reporting
requirements?

IL LAW

The law relevant to this issue is addressed in two memoranda prepared by the City Attorney.
The memos are dated April 7, 2005 and August 12, 2005. Copies are provided with this
memorandum as well. .

California state law defines a “contribution” to include the payment of compensation by any
person for personal services performed by another person if the services are rendered for a
candidate or committee without payment of full and adequate consideration by the candidate or
committee. Fair Political Practices Commission, 2 CCRSection 18423. The state law
specifically defines a contribution to occur where an employee spends more than 10% of their
time on a campaign and is compensated by the employer. Fair Political Practices Commission, 2
CCRSection 18423. In the Heacock Advice Letter, FPPC No. A-90-421, the cost of an
employee that spends less than 10% of their time per month at the direction of their employer is
not considered a contribution because the amount of time spent is considered to be de minimus.

In one section, the San Jose Municipal Code states that the definitions contained in the Code
have the same meaning as provided by the FPPC unless specifically provided for in our Code.
San Jose Mun. Code Section 12.02.020. However, San Jose Municipal Code Section 12.06.010
states that our Code shall be interpreted in accordance with state law. As such, any amendment
increasing the requirements established by state law should also amend San Jose Municipal Code
Section 12.06.010.

San Jose Municipal Code Section 12.06.050 defines a “contribution” to include “the payment of
compensation by any person for the personal services or expenses of any other person, if such
services are rendered or expenses incurred on behalf of a candidate or committee without
payment of full and adequate consideration....” The San Jose Municipal Code does not make
any reference to a dollar amount or time limit for the definition of a contribution and, as such,
defers to state law.



oI, ANALYSIS

A, Advantages and Disadvantages to a Proposed Amendment

For purposes of discussion and consideration, certain advantages and disadvantages exist with a
proposed amendment to expand the definition of “contribution” to include an employer’s
payment of an employee’s services to work on a campaign where the time spent is less than
16 hours a month.

The current law allows an employer to direct an employee to spend up to 10% of his or her time
each month working on a campaign without it being considered a contribution that must be
reported. Consider a 20-person company where the employer directs each employee to spend
16 hours a month working on a campaign. Further suppose each worker is paid $10 an hour. In
this example, the employer can provide 320 hours of work at a cost of $3,200 without it having
to be reported. As such, there are several advantages to requiring all such activity be included
within the reporting requirements. First, an amendment could close a significant loophole in the
existing Code. Second, the reporting requirement would make the elections and campaign
contributions more transparent. Finally, a zero tolerance reporting requirement is easier to
monitor than a system linked to monthly percentages.

At the same time, certain disadvantages exist. First, the proposed amendment would still be
difficult to monitor and could probably only be enforced after someone comes forward and
discloses a violation. Second, time is not the equivalent of money. For example, an employee
may be paid $40 an hour for his or her job. However, the work at a campaign stuffing envelopes
may only have a market value of $10 an hour. Therefore, the value of the contribution may be
different from the salary paid to an employee. Third, this reporting requirement may be
tremendously burdensome depending upon the number of instances where this occurs.

B. Proposed Amendment to San Jose Municipal Code

First, if the Elections Commission makes a proposal, we should amend San Jose Municipal Code
Section 12.06.010 to state that the FPPC definitions control, except as specifically made different
by our Code. As such, Code Section 12.06.010 should mirror Section 12.02.020.

Second, for purposes of discussion, the Elections Commission could consider the following
proposal further dividing Code Section 12.06.050(A)(3) into subsections (A)(3), (4) and (5):

“(A) ‘Contribution’ shall mean:

3) Contributions include the purchase of tickets for events such as
dinners, luncheons, rallies and similar fund-raising events, the granting of
discounts or rebates not extended to the public generally or the granting of
discounts or rebates by television and radio stations and newspapers not extended
on an equal basis to all candidates for the same office;

(4)  The payment of any compensation for any amount of time by any
person or entity for the personal services or expenses of any other person, if such
services are rendered or expenses incurred on behalf of a candidate or committee



in relation to a City campaign or election without payment of full and adequate
consideration by said candidate or committee wherein this Code specifically
defines said contribution to be broader than as defined in the Fair Political
Practices Commission at 2 Cal.Admin. Code Section 18423.” [Amended
language underlined.]

(5) The transfer of anything of value.

Finally, I would decline to amend the requirements subject to vacation time for the reasons stated
in the City Attorney Memorandum dated August 12, 2005.

IV.  FURTHER RESEARCH

I still need to work with the City Attorney’s Office to obtain research from other cities such as
Oakland, San Francisco, Los Angeles and San Diego to see if said cities have made similar
requirements and, if so, the language used to do so.
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