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ORDINANCE NO. 27814 
 

AN ORDINANCE OF THE CITY OF SAN JOSE AMENDING 
SECTION 4.68.080 OF CHAPTER 4.68 OF TITLE 4 OF THE SAN 
JOSE MUNICIPAL CODE TO CLARIFY THAT THE CITY’S 
APPLICATION OF THE TELEPHONE USERS TAX TO INTRASTATE 
TELEPHONE COMMUNICATIONS SERVICES HAS BEEN AND 
WILL CONTINUE TO BE CONSISTENT WITH THE INTERNAL 
REVENUE SERVICE’S INTERPRETATION OF THE FEDERAL 
EXCISE TAX PRIOR TO MAY 25, 2006  

 
 

WHEREAS, since 1970, the City of San José (“City”) has imposed a telephone users 

tax on every person in the City using intrastate telephone communication services; and 

 

WHEREAS, the City’s telephone users tax has been applied consistent with the 

application of the Federal Excise Tax (FET) upon local and long distance 

telecommunication services as the FET is interpreted by the Internal Revenue Service 

(IRS); and 

 

WHEREAS, on May 25, 2006, the Treasury Department announced in Notice 2006-50 

that effective August 1, 2006, it will no longer apply the FET to long distance and 

bundled long distance and local service provided under a single plan that does not 

separately state the charges for local telephone service; and 

 

WHEREAS, the Treasury Department’s Notice 2006-50 reverses its prior Revenue 

Rulings and interpretation of the FET, which the City has relied upon in applying its 

telephone users tax; and 

 

WHEREAS, by the adoption of this Ordinance amending the telephone users tax, the 

City reaffirms that it will continue its long-standing practice of applying its telephone 

users tax in a manner consistent with the IRS’ interpretation of the FET which was in 

effect prior to the issuance of Notice 2006-50 on May 25, 2006;  
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NOW THEREFORE, BE IT ORDAINED BY THE COUNCIL OF THE CITY OF SAN 

JOSE: 

 

SECTION 1.  Section 4.68.080 of Chapter 4.68 of Title 4 of the San José Municipal 

Code is amended to read as follows: 

4.68.080  Telephone Users Tax 

A. Imposition of Tax. Every person in the city using intrastate telephone 

communication services, other than a telephone corporation shall pay a tax at the 

rate of five percent (5%) of the charges billed for such services, including 

charges for service. The service user shall pay the tax to the service supplier at 

the same time as and along with payment of the charges billed for the services. 

B. Coin-operated Telephones and Mobile Services.  As used in this Section, the 

term “charges” shall not include charges for services paid for by inserting coins in 

coin-operated telephones, except that where coin-operated telephone service is 

furnished for a guaranteed amount, the amounts paid under such guarantee plus 

any fixed monthly or other periodic charge shall be included in the base for 

computing the amount of tax due. The words “telephone communication 

services” shall not include land mobile services or maritime mobile services as 

defined in Section 2.1 of Title 47 of the Code of Federal Regulations as that 

Section existed on May 24, 2006. 

C. Exemptions. Notwithstanding the provisions of subsection A of this Section, a tax 

shall not be imposed upon any person for using intrastate telephone 

communication services to the extent that the amounts paid for such services are 

exempt from or not subject to, the tax imposed under Section 4251 of Title 26 of 

the United States Code, as that Section was interpreted by the Internal Revenue 

Service before May 25, 2006. 
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D. Duty of Seller. The person selling the intrastate telephone communication 

services shall collect the tax from the service user and shall remit the tax to the 

Director. 

E. Procedure.  The procedure for collection and remittance of the tax is set forth in 

Sections 4.68.110 et seq. 

SECTION 2.  If this Ordinance is declared to be invalid, then the provisions of Section 

4.68.080 as that Section read on June 26, 2006 will become effective. 

 

SECTION 3.  This Ordinance shall not be construed as imposing a new tax, or 

extending or increasing an existing tax. 

 

PASSED FOR PUBLICATION of title this 27th day of June, 2006, by the following 
vote: 
 
 
 AYES: 
 
 

CAMPOS, CHAVEZ, CHIRCO, CORTESE, LeZOTTE, 
NGUYEN, PYLE, REED, WILLIAMS, YEAGER; 
GONZALES 
 

 NOES: 
 
 

NONE 

 ABSENT: 
 
 

NONE 

 DISQUALIFIED: 
 
 
 

NONE 

 RON GONZALES 
Mayor 

ATTEST: 
 
 
 
LEE PRICE, MMC 
City Clerk 
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